Statia radio CB?



     Ce sunt statiile de emisie receptie pentru info-trafic sunt statii care emit si receptioneaza in banda libera de radioamatori de 27MHz, banda denumita si Citizen Band  "CB" sau banda de 11m. Sunt destinate pentru a asigura o comunicare radio pe distanţe relativ mici (recomandat pana la 4 km)


 In Romania si in majoritatea statelor Europene in aceasta banda sunt alocate 40 de canale (numerotate de la 1 la 40), avand frecventele prestabilite, in care se poate emite liber cu maxim 4W. Puterea permisa in FM in toate statele europene (mai putin Austria) este de 4W. In AM este permisa diferentiat in statele europene, dupa cum urmeaza; Bulgaria, Danemarca, Lituania, Malta, Norvegia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Luxemburg, Marea Britanie, dar mai bine sa vedem cun functioneaza ........



La noi aceste statii sunt intens folosite de transportatorii rutieri (TIR-uri), pe canalul 22 mod FM, pentru a schimba informatii utile despre trafic. Au o raza de actiune de aproximativ 4-15Km. Posesorii de autoturisme au inceput de aproximativ 2 ani sa foloseasca asemenea statii, in primul rand pentru a evita problemele generate de politia romana iesita la produs de amenzi pentru viteza. Asadar, pentru soferii de masini mici statia este un instrument complementar detectorului de radar. Spun complementar pentru ca pe drumuri slab circulate sau in week-end, cand transportatorii sunt mai putini, exista posibilitatea de a nu avea parteneri de conversatie. 

Post a Comment

0 Comments